Vreau in localitatea categoria minima
pretul maxim pentru este EURO

Kolomiya

Al doilea oras ca marime din regiunea noastră este Kolomiya. Prima înregistrare a orașului datează din 1240. Kolomiya este situată pe râul Prut care se varsă în Dunăre.
Populația actuală a fost estimata la aproximativ 68,000 de locuitori în 1993.
Orasul este un nod important de cale ferata, precum si un centru industrial (textile, incaltaminte, produse metalurgice, constructii de mașini, industria lemnului și a hârtiei). Acesta este un centru al culturii hutule .
Localitatea Colomeea a fost menționată pentru prima dată în 1241, în timpul invaziei mongole din Rusia. Inițial parte a Rusiei Kievene, mai târziu a apartinut uneia dintre statele succesoare- Principatul Halici-Volinia.
În 1340 a fost anexat la Polonia de regele Cazimir III, împreună cu restul regiunii din Rutenia Roșie. Într-un timp scurt a devenit unul dintre cele mai importante centre comerciale din zonă. Din acest motiv, populația a crescut rapid.
Înainte de 1353 au existat două parohii în cadrul localității, una pentru catolici și cealaltă pentru ortodocsi. În 1412 regele Władysław Jagiełło a întemeiat manastirea ordinului dominican și a construit o biserica din piatra acolo.   Cam în același timp, regele a fost forțat de războiul cu ordinul teutonic să supună zona Pokucie domnului Moldovei, Alexandru. Cu toate că orașul a rămas sub suveranitatea Poloniei, veniturilor realizate de birourile vamale în zona au fost date moldovenilor,pînă cand datoria a fost rambursată.
În 1405 legile orașului au fost confirmate și au fost îmbogățite cu Legea Magdeburg, care a permis curgheziilor o auto-guvernare limitată. Aceasta mișcare a făcut procesul de dezvoltare a zonei Kołomyja, cum i se spunea atunci, mai rapid, și a atras coloniștii din multe părți din Europa. În afară de ucraineeni și polonezi locali , s-au stabilit acolo armeni, evrei, si unguri. În 1411 orasul-cetate a fost oferit pentru 25 de ani domnitorului valah   Olexander ca un cadou pentru sprijinul său în războiul împotriva Ungariei. În 1443, un an înainte de moartea sa, regele Vladislav II-lea al Poloniei a acordat orașului încă un privilegiu care a permis burghezilor sa comercializeze sare, unul dintre mineralele cele mai prețioase ale Evului Mediu.
Deoarece castelul a căzut treptat în degradare, în 1448 regele Cazimir IV al Poloniei a dat castelul de pe dealul de lîngă oras Mariei, văduva lui Eliah, voievod al Moldovei, ca zestre. În schimb, ea a renovat castelul și l-a consolidat. În 1456 orașului i-a fost acordat încă un privilegiu. De data aceasta, regele a permis autorităților orasului de a opri toți comercianții care trec prin oraș, și a-i forța să-și vândă bunurile lor pe piața locală. Acest lucru a dat un impuls suplimentar orașului, mai ales pentru că regiunea a fost una dintre cele trei zone producătoare de sare în Polonia (celelalte două sunt Wieliczka și Bochnia), ambele nu departe de Cracovia.
Zona a fost relativ pașnică pentru secolul următor. Cu toate acestea, vidul de după declinul Hoardei de Aur a început să fie completat de către o altă putere în zona: Imperiul Otoman. În 1485 sultanul Beyazid II-a capturat Belgorod și Chilia, două porturi de la malul nordic al Mării Negre. Aceasta a devenit o amenințare directă pentru Moldova. În căutarea de aliați, domnitorul său Ștefan cel Mare a venit la Kolomya și a adus un omagiu regelui Poloniei, devenind astfel un vasal al coroanei poloneze. Pentru ceremonie, care a fost, probabil, cea mai mare sărbătoare a avut loc vreodată în oraș, ambii monarhi au venit cu aproximativ 20000 cavaleri. După festivitatea cea mai mare parte a cavalerilor s-au întors acasă, în afară de la 3000 aflati sub Ian Karnkowski, care au fost dati domnului Moldovei ca suport în luptele sale,și care a câștigat în cele din urmă. În 1490 orașul a fost demis ca urmare a actului de rebeliune al lui Ivan Mukha.
Cu toate acestea, la moartea lui Stefan cel Mare din Moldova, în statul vecin au început presiuni atât interne cât și externe dinspre turci. Sub efectul ciocnirilor de la frontieră, precum și a dezastrelor naturale, orașul a fost lovită de incendii în 1502, 1505, 1513, și 1520.
Sub Moldova (1498-31)
Vladislav al II-lea Jagiełło, a avut nevoie de sprijin financiar în luptele sale împotriva cavalerilor teutoni, și a utilizat regiunea ca o garanție în cazul unui credit obținut de la Petru I al Moldovei, care, astfel, a primit controlul asupra Pokuttya în 1388, prin urmare, aceasta a devenit o proprietate feudală a prinților din Moldova, deși a rămas în Regatul Poloniei.
După Bătălia de la Codrii Cosminului, în 1498, Pokuttia a fost cucerită de către Ștefan cel Mare, anexată și reținută de către Moldova până la bătălia de la Obertyn în 1531, când a fost recuperată de către Jan Tarnowski hatman al Poloniei , care la învins pe fiul lui Ștefan , Petru Rareș. Ciocnirile minore Polonia- Moldova pentru Pokuttia au continuat pentru următorii 15 ani, până la moartea lui Petru Rares.
 Recuperată de către Polonia (1531-89)
Anul următor Hatmanul Jan Tarnowski a recucerit orașul, și i-a învins pe moldoveni în bătălia de la Obertyn. Această victorie a asigurat existența orașului pentru urmatorii ani, dar puterea otomană a crescut și granița Poloniei de sud a rămas nesigură.
În 1540 le-a fost permis evreilor să locuiască în Colomeea cu unele restricții.
Sub Imperiul Otoman
În 1589, turcii au traversat frontiera și au capturat Kolomya aproape imediat. Toti burghezii care au luat parte la apărare au fost sacrificai, în timp ce restul au fost obligați să plătească despăgubiri mari.
Întoarcerea la Polonia
Orasul a fost returnat Poloniei în curând după aceea, dar creșterea economică a orașului a pierdut ritmul alert de creștere. În 1616 Evreilor li s-a permis să aibă teren pentru a construi o sinagoga si cimitir.
Recuperat de Imperiul Otoman
În 1620, a izbucnit un alt conflict polono-turc. După înfrângerea polonezilor de la Țuțora, Kolomya a fost din nou capturată de către turci - în 1626 orașul a fost ars din temelii, în timp ce toti rezidenții au fost înrobiți .
Întoarcerea din nou la Polonia
După război zona s-a întors din nou în Polonia. Cu un oraș în ruine, starostele cetații Kamieniec Podolski a finanțat reconstrucția sa- ceva mai departe de râul Prut. Orașul a fost reconstruit, dar niciodată nu si-a recastigat puterea și a rămas doar unul din multele centre similare din zonă.
În 1648-49, forțele Chmielnick au ucis 300 de evrei, aproape intreaga comunitate. În 1700 evreii sa mutat înapoi la Kolomea, precum și pe la 1765 populația evreiască era de circa 1072 persoane.
Anexarea de către Austriei și revenirea
Ca rezultat al împărțirii Poloniei din 1772, Kolomya a fost anexată de Austria. Austria a restricționat comerțul evreilor cu lemn și sare, și a impus taxe speciale pentru evrei pe permisele de căsătorie, de carne cușer, sinagogi, și articole similare. Căsătoria a fost limitată la cel mai mare dintre fii evrei, și au fost introduse cote pe numărul de membrii ai famililor de evrei, care ar putea locui în Galicia.
În 1790, pentru evrei, care au facut subiectul serviciului militar obligatoriu la armata austro-ungară, recrutarea a avut eliminată și înlocuită cu o taxă 30 zlot pentru fiecare evreu de vârstă militară.
Totusi , întrucat aceasta a produs profit foarte mic, Kolomya a fost vândută castelanului de Belz, Ewaryst Kuropatnicki, care a devenit proprietar orașului. Magnatul a finanțat o nouă Biserica a Sfintei Fecioare, dar a lipsit de finanțare accelerarea creșterii economiei orașului.
În 1797 educație laică a devenit obligatorie pentru evrei. În 1812, populația evreiască era de 2033persoane. În 1814, evreilor le-au fost interzise publicarea sau importulde cărți idiș și ebraică, iar în 1834 evreilor din Austria le-au fost interzise de a avea prenume de sfinți creștini. În 1860, evreilor le-a fost în cele din urmă permis să aibă proprietăți imobiliare si să cumpere case.
Prosperitatea s-a întors în oraș la mijlocul secolului al 19-lea, când a fost legat de lume prin calea ferată Lemberg - Cernăuți. Prin 1882 orașul avea aproape 24.000 de locuitori, inclusiv aproximativ 12.000 de evrei, ruteni 6000, și polonezi 4000. Până la sfârșitul acestui secol, comerțul a atras chiar mai multi locuitori din toată lGaliția. Mai mult, o biserica noua iezuit catolică a fost construită în Kolomyja, cum era numită de către autoritățile germane, împreună cu o biserica luterană construită în 1874. Prin 1901 numărul de locuitori a crescut la 34188, aproximativ jumătate dintre ei fiind evrei.
 Secolul 20
  În 1900 populația evreiască era de 16568, din nou, aproape 50% din populația orașului. Comunitatea evreiasca a avut o Sinagoga Mare, precum și alte aproximativ 30 de sinagogi. În 1910 evreilor li s-a interzis să vândă băuturi alcoolice. În 1911 acestora li s-a interzis comertul cu sare și vin.
  După izbucnirea războiului Mare, orașul a facut față luptelor înverșunate între forțele Imperiul Rus și Austro-Ungaria. Evrei au fost supuși abuzurilor, invinuit de sprijinirea austriecilor, și multe case de evrei au fost devastate și distruse.
 Sub Rusia (1914-15)
 Rușii au ocupat orașul în septembrie 1914.
 Redobîndită de către Austria
 În 1915 austriecii au recucerit orasul.
 Sub stapînirea Austro-Ungariei și Republicii Populare Ucraina de vest
 Ca urmare a colapsului Austro-Ungariei, atât orașul în sine cat și regiunea înconjurătoare au devenit subiect de litigiu între Polonia renăscută și Republica Populară Ucraina de vest.
 Sub România și Polonia
 Cu toate acestea, în timpul războiului polono-ucrainean din 1919, a fost confiscat, fără nici o luptă de către forțele României, și predat autorităților poloneze. În timpul războiului polono-bolșevic din 1919 în Ucraina, o divizie poloneză în frunte cu generalul Zeligowski a trecut prin Basarabia și Bucovina și s-a oprit în Kolomea în cursul marsului său de iarnă sprePolonia. Kolomea a fost apoi temporar ocupată de români și frontiera a fost aproape de Otynia între Stanislav și Kolomea.
 După războiul polono-sovietic a rămas în Polonia, ca un bun în cadrul voievodatului Stanisławów. Prin 1931 numărul de locuitori a crescut la peste 41000. Amestecul etnic era compus din evrei, polonezi, ucraineni, huțuli, germani, armeni, și maghiari, precum și din descendenți ai valahilor și din alte naționalități din fosta Austro -Ungaria. Odată cu dezvoltarea infrastructurii, orașul a devenit un nod important de cale ferata, precum si orasul garnizoana al Regimentului 49-Hutsul Rifle, probabil, singura unitate militară pur hutulă din istorie. În perioada interbelică, în fiecare joi avea loc un targ în piata centrala a orasului. Orasul nu a mai dobîndit alte monumente decât un monument al poetului polonez Franciszek Karpinski, și un obelisc în apropierea orașului, situat într-un loc unde, în 1485 domnitorul Stefan al Moldovei a adus un omagiu regele Kazimierz IV Jagiellon.
 După izbucnirea celui de al doilea război mondial,în cadrul defensivei poloneze de apărare din 1939, orașul a fost gândit ca fiind unul dintre centrele de aparare poloneze al așa-numitului Cap de Pod Românesc.
 Sub stăpînirea Uniunii Sovietice și RSS Ucraineană
 Cu toate acestea, invazia sovietică dinspre est a facut aceste planuri învechite, iar orașul a fost ocupat de către Armata Roșie.
 Ca urmare a Pactului Molotov-Ribbentrop, orașul a fost ocupat și anexat de către Uniunea Sovietică la RSS Ucraineană. În 1940 cea mai mare parte a populației locale, a fost arestata de către NKVD, și a trimisa in sistemul Gulagului sau la diverse închisori sovietice, printre care erau polonezi, ucraineni, unguri, si multe altele.
 Sub ocupatia Germaniei naziste
 În 1941, orașul a fost ocupat de către Germania nazistă.
 În timpul ocupației naziste majoritatea evreilor din oraș au fost uciși de către germani. Execuția strada inițială din septembrie și octombrie 1941 a luat viețile a aproximativ 500 de persoane. În anul următor, restul de evrei au fost concentrati într-un ghetou local, și apoi ucisi în diferite lagărele de concentrare, în special în Bełżec. Mai multe sute de evrei au fost păstrate ca muncitorii sclavi într-un lagăr de muncă, și apoi ucisi în 1943 într-o pădure din apropierea Szeparowka.
 Sub ocupatia Ucrainei Sovietice
 Atunci când armata sovietică a condus forțele Axei în exterior, orașul și zona au fost anexate la Ucraina sovietică, și polonezii rămasi au fost expulzați din casele lor.
 Sub ocupatia Ucrainei independente (1991-prezent)
 În prezent rămâne o parte a Ucrainei, independentă din 1991.
Este un oraș geaman cu Nysa, din Polonia, unde mulți dintre fostii sai locuitori au fost expulzați după război.
 Raionul Colomeea (districtul administrativ), o subdiviziune istorică a Galiciei, a fost împărțită în Colomeea și subdistricte Hvizdets.
Kolomiya este o regiune bogată cu muzee frumoase și unice. Aici veți găsi un muzeu al Pysanka - pictură de ouă de Paște demonstrează că tradițiile acestei arte se conservă din perioada pre-creștină. Muzeul Hutul și de Artă Populară prezintă mai mult de 20 mii de opere de artă - precum pături de lână (lizhnyky), gravuri de lemn, sculpturi, broderii, din metal si ornamente din piele, lucrări de ceramică, piese de artă sacră și etnografie. Orașul Kolomiya are o sala de sport foarte renumită (scoala pentru copiii supradotați). Printre scriitorii foști studenți de gimnaziu au fost poeții: V. Stefanyk, M Cheremshyna, L. Martovich, M. Irchan, P. Kozlanyuk, D. Pavlychko și R. Ivanchuk. Drumurile de la Kolomiya duc la Muntii Carpati. Veți fi capturat de departe de frumusete tulburatoare ale Muntilor - înalti, cu o ușoară ceata albastră si creste si. Sunteți mai aproape de a Cosău cu inaltimi de munte tot timpul verzi, fânețe și pășuni (polonyna) care atrag călătorii din întreaga lume.